Οι Μεγάλοι Ιδρυτές των Πολεμικών Τεχνών

Το πρότυπο του Πολεμιστή υπάρχει σε κάθε Μύθο, σε κάθε Πολιτισμό, σε κάθε κοινωνία και σε κάθε άνθρωπο. Από τους αρχαίους Έλληνες οπλίτες, τους ιαγουάρους των Αζτέκων, τους Βίκινγκς των Νορμανδών έως τους Ιππότες του Μεσαίωνα και τους Σαμουράι της Ιαπωνίας, όλη η ανθρώπινη ιστορία είναι μια ιστορία ηρώων και πολεμιστών.

Τι κάνει τον άνθρωπο να πολεμάει; Η ανάγκη για εξουσία; Η ανάγκη για δόξα; Η ανάγκη να προστατέψει αυτά που αγαπά; Ίσως. Αλλά σίγουρα ο πόλεμος έχει να κάνει με τη διατήρηση της ζωής. Έτσι ξεκίνησαν οι πολεμικές τέχνες των ανθρώπων σε Δύση και Ανατολή. Αλλά δεν έμειναν σε αυτό. Εξελίχθηκαν σε κάτι πολύ ανώτερο από απλές τεχνικές προστασίας. Εξελίχθηκαν σε δρόμους εξέλιξης, σε Ατραπούς.

Ποιοί πρωτοβάδισαν όμως αυτές τις πολεμικές ατραπούς; Αυτό είναι και το αντικείμενο του παρόντος αφιερώματος. Οι μεγάλοι ιδρυτές των Πολεμικών Τεχνών. Και πιο συγκεκριμένα των Ανατολικών Πολεμικών Τεχνών, για τις οποίες γνωρίζουμε περισσότερα από άλλες και είμαστε βέβαιοι πως δεν πρόκειται για απλές τεχνικές αλλά για ένα φιλοσοφικό τρόπο ζωής. Δε θα αναφερθούμε για τις απαρχές τους, παρά μόνο στο πρώτο βίντεο. Στο συγκεκριμένο αφιέρωμα θα ασχοληθούμε με τις πολεμικές τέχνες που γεννήθηκαν στον 21ο αιώνα και τους γνωστούς ιδρυτές τους.

 

Παρόλα αυτά δε θα μπορούσαμε έστω σε ένα εισαγωγικό επίπεδο, να παραλείψουμε τον Γενάρχη όλων των Πολεμικών Τεχνών, τον Ινδό Μποντιντάρμα, τον ιδρυτή της φιλοσοφίας Ζεν και της Πολεμικής Παν-Τέχνης του Nei Kung (εσωτερική δύναμη). Έτσι με ένα σύντομο βίντεο με εικονογραφήσεις του, αποδίδουμε το φόρο τιμής και υποσχόμαστε να φωτίσουμε λίγο περισσότερο τη ζωή και το έργο του σε άλλα αφιερώματα.

Ξεκινώντας από τους νεότερους ιδρυτές, γνωρίζουμε την Τέχνη του Αικίντο, του δρόμου της αρμονίας με τη συμπαντική ενέργεια, και τον ιδρυτή της, το μεγάλο Μοριχέι Ουεσίμπα.

Συνεχίζοντας στις αμυντικές πολεμικές τέχνες, γνωρίζουμε το Τζούντο, την Τέχνη της Υποχώρησης και της Ευλυγισίας, και τον ιδρυτή της Τζιγκόρο Κάνο.

Αλλάζοντας σε πιο επιθετικές πολεμικές τέχνες, φτάνουμε στο πολύ γνωστό μας, Καράτε, και τον ιδρυτή του (του στυλ Σότοκαν) Τζίκιν Φουνακόσι.

Τελειώνοντας το αφιέρωμα δε θα μπορούσαμε να μην αναφερθούμε στο μεγάλο και πιο πρόσφατο δάσκαλο, γενάρχη πολεμικής τέχνης (Τζιτ-Κουν-Ντο), τον Μπρους Λη. Μην μείνετε στα χολυγουντιανά εφέ και τις σκηνές δράσης αλλά στα λόγια του. Και κρατήστε αυτό....

Οι πολεμικές τέχνες είναι ένας τρόπος έκφρασης του ανθρώπινου πνεύματος...

Ελπίζουμε να κερδίσατε κάτι από αυτό το αφιέρωμα και κάτι από το πρότυπο του πολεμιστή να άγγιξε την καρδιά σας. Τα λέμε στο επόμενο αφιέρωμα