«Γέφυρα» με το Θεό η ντοπαμίνη.

«Γέφυρα» με το Θεό η ντοπαμίνη.

 


Η προσευχή και ο διαλογισμός αυξάνουν τα επίπεδα ντοπαμίνης στον οργανισμό, της ορμόνης που συχνά χαρακτηρίζεται ως το διεγερτικό του εγκεφάλου, σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια.


ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑ. Ο συνδυασμός της θρησκείας και της επιστήμης μπορεί να γεννήσει διάφορα ακανθώδη ερωτήματα: Η ύπαρξη του Θεού υφίσταται πέρα από το ανθρώπινο μυαλό ή πρόκειται για ένα δημιούργημα του ανθρώπινου νου; Γιατί οι άνθρωποι πιστεύουν σε πράγματα που δεν μπορούν να αποδείξουν, όπως η ύπαρξη εξωγήινης νοημοσύνης ή η μετά θάνατον ζωή;

Το νέο Κέντρο για την Πνευματικότητα και τον Νου στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια των ΗΠΑ, χρησιμοποιεί τεχνολογίες απεικόνισης του εγκεφάλου για να απαντήσει στα παραπάνω ερωτήματα και για να ερευνήσει τον τρόπο που οι πνευματικές και δογματικές πεποιθήσεις επηρεάζουν τη συμπεριφορά και την υγεία των ανθρώπων.

Το κέντρο αποτελείται από ερευνητές διαφόρων πεδίων και ειδικοτήτων οι οποίοι ερευνούν τη σχέση ανάμεσα στον εγκέφαλο και την πνευματικότητα από βιολογική, ψυχολογική, κοινωνική και ιδεολογική άποψη. Σύμφωνα με τον διευθυντή του κέντρου, κ. Άντριου Νιούμπεργκ, «ο εγκέφαλος είναι ένας μηχανισμός πίστης γιατί έτσι πρέπει να είναι. Οι πεποιθήσεις επηρεάζουν κάθε πτυχή της ζωής μας, μας κάνουν αυτό που είμαστε, είναι η ουσία της ύπαρξης μας."

Η πνευματικότητα και η πίστη δεν συνεπάγονται απαραίτητα θρησκευτική πίστη, τονίζει ο κ. Νιούμπεργκ. Το συναίσθημα φώτισης που μερικοί αποκομίζουν μέσω της θρησκευτικής πίστης είναι όμοιο με το συναίσθημα ολοκλήρωσης που κάποιοι άλλοι αντλούν από τις μη-θρησκευτικές δραστηριότητες, όπως η καλλιτεχνική έκφραση.

Προκειμένου να εξετάσουν τη σχέση μεταξύ πνευματικότητας και ανθρώπινου νου, οι ερευνητές του κέντρου χρησιμοποίησαν, με τη βοήθεια της τεχνολογίας, απεικονίσεις των εγκεφάλων Πεντακοστιανών Χριστιανών κατά τη διάρκεια γλωσσολαλιάς και κατόπιν εξέτασαν τους εγκεφάλους τους όταν τραγουδούσαν θρησκευτικούς ύμνους. Η βασική παρατήρηση ήταν ότι αυτοί που εξασκούσαν γλωσσολαλιά έδειξαν μειωμένη δραστηριότητα στο γλωσσικό κέντρο του εγκεφάλου σε σύγκριση με την άλλη ομάδα. Οι απεικονίσεις ενισχύουν τις περιγραφές των ανθρώπων ότι κατά τη διάρκεια της γλωσσολαλιάς η δυνατότητα του λόγου ελέγχεται από κάποιο άλλο μέρος του εγκεφάλου, αν και δεν κατάφεραν να το προσδιορίσουν.

Άλλες πρόσφατες μελέτες εξέτασαν Θιβετιανούς Βουδιστές κατά τη διάρκεια διαλογισμού και Φραγκισκανές καλόγριες κατά τη διάρκεια της προσευχής και εν συνεχεία συνέκριναν τα αποτελέσματα της εγκεφαλικής δραστηριότητάς τους. Μεταξύ των διαφόρων αλλαγών, οι δύο ομάδες παρουσίασαν μειωμένη δραστηριότητα στα κέντρα του εγκεφάλου που σχετίζονται με την αυτό-αίσθηση και τον προσδιορισμό του χώρου, γεγονός που συγκρίνεται με την περιγραφή ένωσης με τον Θεό που αυτές οι ομάδες βιώνουν κατά τη διάρκεια εξάσκησης της θρησκείας τους.

Εξάλλου, η προσευχή και ο διαλογισμός αυξάνουν τα επίπεδα ντοπαμίνης στον οργανισμό, της ορμόνης που συχνά χαρακτηρίζεται ως το διεγερτικό του εγκεφάλου. Το ενιαίο κέντρο ιατρικής του πανεπιστημιακού νοσοκομείου Τόμας Τζέφερσον στις ΗΠΑ διδάσκει σε διάφορους ασθενείς με καρκίνο και χρόνιες παθήσεις τους τρόπους που μπορούν να χρησιμοποιήσουν τον διαλογισμό και τη σωστή διατροφή για συμβατικές θεραπείες. «Η άποψη ότι ένα χάπι αποτελεί τη μόνη οδό θεραπείας αμφισβητείται όλο και περισσότερο» ανέφερε σχετικά ο Ντάνιελ Μόντι, διευθυντής της πανεπιστημιακής κλινικής.

Αυτή την περίοδο, η ομάδα του Δρ. Νιούμπεργκ μελετά τις μεταβολές στην εγκεφαλική δραστηριότητα αρχάριων εξασκούμενων στη γιόγκα και το πόσο ο διαλογισμός μπορεί να βελτιώσει τη νοητική εξασθένιση που παρατηρείται στα πρώτα στάδια της νόσου Αλτζχάιμερ.

www.kathimerini.gr  με πληροφορίες Associated Press
29/1/2007