Δίπλα στον Εγγονόπουλο

 

Κάποιοι κοιτούν υποτιμητικά τον μεγαλόσωμο άνδρα που ακουμπά βαριά σ' ένα μάρμαρο για να μη σωριαστεί απ' το μεθύσι.

Καπνίζει ένα άφιλτρο, σκουπίζει κάθε τόσο τα μάτια του με το χέρι κι αδιαφορώντας πλήρως για τη χορωδία του κόσμου που αποδίδει το «Ολα σε θυμίζουν», εκτοξεύει κάτι μπάσες κορόνες αποσυντονίζοντας το αρμονικό αποτέλεσμα. Μετά σαν να βρίσκεται ολομόναχος πάνω από τον ανοιχτό τάφο, φωνάζει «Μανώλη» και πιάνει παράφωνα το «Οι μάγκες δεν υπάρχουν πια».

 

Κι όμως ταίριαζε στον Μανώλη Ρασούλη αυτή η «ενοχλητική», μάγκικη «παραβατικότητα», η οποία εντελώς κόντρα στη λογική και την ομοφωνία, θύμιζε με έναν παράδοξο τρόπο ότι η σημερινή Ελλάδα που κοιτά αυστηρή κάτι τέτοιους λούμπεν τύπους, έχει αλλάξει διά παντός. Μπορεί μάλιστα να του ταίριαζε περισσότερο κι από τους βρακοφόρους Χανιώτες, οι οποίοι ήρθαν για να τραγουδήσουν το ριζίτικο που ζητούσε κάθε φορά ο Ηρακλειώτης σύντεκνος όταν ανέβαινε στον Ομαλό: «Κόσμε χρυσέ-Κόσμε αργυρέ». Απ' αυτούς και η μαντινάδα: «Ρασούλη τα τραγούδια σου πάντα θα τραγουδιούνται...».

 

Δεν ήταν μόνο η Κρήτη που και επισήμως, με τον επικήδειο του δημάρχου Ηρακλείου Γιάννη Κουράκη, αποχαιρέτησε χθες στο Α' Νεκροταφείο το «αυθεντικό, αντισυμβατικό, ασυμβίβαστο» τέκνο της. Ηταν κι η Θεσσαλονίκη, με τις μνήμες της ηχογράφησης της «Εκδίκησης της Γυφτιάς» ζωντανές στο θλιμμένο βλέμμα των Διονύση Σαββόπουλου, Νίκου Ξυδάκη, Δημήτρη Κοντογιάννη, και με την κουλτούρα της να εκπροσωπείται από τους Γιώργο Ζήκα, Θωμά Κοροβίνη, Αργύρη Μπακιρτζή κ.ά. Ηταν και δεκάδες απλοί, λαϊκοί άνθρωποι με τα λουλούδια τους. Και σε μια ευεξήγητη πολιτιστική «σύμπνοια», και πολλοί, διαφορετικοί εκπρόσωποι του μουσικού μας πολιτισμού. Οι Χαρούλα Αλεξίου, Χρήστος Νικολόπουλος, Γλυκερία, Λίνα Νικολακοπούλου, Νότης Μαυρουδής, Παναγιώτης Καλαντζόπουλος, Ευανθία Ρεμπούτσικα, Πασχάλης Τερζής, Αντύπας κ.ά. Παρόντες φυσικά η κόρη του Ναταλία, τ' αδέλφια του, τ' ανίψια του και η συντετριμμένη Βάσω Αλαγιάννη, που υπήρξε κάποτε αγαπημένη του σύντροφος και συνδημιουργός.

 

Παρόντες ακόμα παλιοί συναγωνιστές από διάφορες φάσεις της αριστερής του διαδρομής. Στο Παρίσι τού '68 παρέπεμπε το στεφάνι του Ροβήρου Μανθούλη, πρώτο στη νεκρική πομπή. Στεφάνι είχε στείλει κι ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου. Η κυβέρνηση εκπροσωπήθηκε από τον υφυπουργό Πολιτισμού Τηλέμαχο Χυτήρη. Στεφάνια έστειλαν και το ζεύγος Νταλάρα, η Ελένη Βιτάλη, ο πρόεδρος του ΠΑΟΚ, οι φίλαθλοι του ΟΦΗ. Και ο δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης, παρότι με τον Δήμο Αθηναίων και την ΑΕΠΙ που ανέλαβε τα έξοδα της κηδείας υπήρξε ένα θέμα: η ΑΕΠΙ αναζητώντας εσπευσμένως τάφο στο Α' Νεκροταφείο επικοινώνησε με κάποιους δημοτικούς συμβούλους που απαίτησαν 1.800 ευρώ προκαταβολή... Αλλά τα χρήματα δόθηκαν εγκαίρως κι έτσι ο στιχουργός του λαϊκού υπερρεαλισμού τάφηκε δίπλα στον Εγγονόπουλο.

 

Πλέον «Εδώ είναι του Ρασούλη», όπως έγραφε το πανό που 'χε κρεμάσει στον λαιμό του ο Μητσάρας, ο έτερος «γραφικός» που αποχαιρέτησε τον δημιουργό, με τον δικό του παράξενο τρόπο. *

Πηγή: Ελευθεροτυπία